Ingrid Vetlesen

Biografi

Portrett_10_farge_lite

Ingrid Vetlesen (født 1981) har sin utdannelse fra konservatoriene i Tromsø og Stavanger, i tillegg til Det Kongelige Danske Operaakademi i København. Under sine studier sang hun blant annet Norina og Adina i Donizettis Don Pasquale og L’elisir d’amore, Gretel i Humperdincks Hänsel und Gretel, Gilda i Verdis Rigoletto, Juliette i Gounods Roméo et Juliette, Sophie i Strauss’ Der Rosenkavalier, Musetta i Puccinis La Boheme, Susanna og Ilia i Mozarts Le Nozze di Figaro og Idomeneo.

I 2006 debuterte hun på Det Kongelige Teater, som sanger i balletten Caroline Mathilde av Peter Maxwell Davies og Flemming Flindt.

I 2008 fikk hun sin debut som operasanger på samme scene, som Barbarina i Mozarts Le Nozze di Figaro, til gode kritikker. Senere sang hun Tebaldo i Verdis Don Carlos på samme scene. På Århus Sommeropera har hun sunget Gianetta i Donizettis L’elisir s’amore og Barbarina. Hun har sunget Despina i Mozarts Cosi fan tutte på Dubrovnik Summer Festival og hatt en fremtredende rolle i Shakespeares Romeo og Julie på Nationaltheatret i Oslo, som syngende døsengel i Victoria Meiriks regi. I tillegg har hun sunget Susanna i Le Nozze di Figaro, oversatt til trøndersk, på Fjøsfestivalen, og sunget rollen som Maria i en halvscenisk versjon av Bernsteins West Side Story i Bærum Kulturhus.

Ingrid er en ettertraktet solist, hun har vært solist i Schnittkes Requiem, Pergolesis Stabat Mater, Bachs Juleoratoriet, Johannespasjonen og kantate 68; Also hat Gott das Welt geliebt, Händels Israel in Egypt og Messias, Mozarts Grosse Messe og Exsultate, Jubilate, Gounods St. Ceciliamesse, Dvoraks Messe i D-dur, Schuberts Messe i G-dur, Haydns Kleine Orgelmesse, Vivaldis Gloria, Kvandals Ibsenkantaten og Monrad-Johansens Voluspaa. I tillegg har hun medvirket kammermusikalsk i vokaloktett på Berios A-ronne og Cries of London, med sangere fra Det Norske Solistkor, og hun har vært med på en av Solistkorets påskekonserter. Hun har arbeidet med dirigenter som Iver Kleive, Terje Boye Hansen, Tim Harry Blomberg, Christian Badea, Ebbe Munk, David Riddell, Graeme Jenkins, Hans von der Meijden, Tom Wiklund, Yuval Weinberg, Paul Agnew, Gjermund Brenne, Erlend Fagertun og Magnus Loddgard.

Ingrid er lidenskapelig opptatt av kammermusikk, og hun har opptrådt som lied-sanger i Norge, Danmark, Kroatia og Frankrike. Hennes interesse for lied har ført til to faste duosamarbeid, med pianistene Marita Kjetland Rabben, og Monica Tomescu-Rohde. Disse samarbeidene har resultert i prosjektene Musikk på høye hæler, barnekonsert/-kunstprosjektet Det bor en fugl i halsen og festkonserten Wien og Vals. Ingrid har opptrådt på flere festivaler, blant annet Oslo Grieg Festival, Oslo Opera Festival, Fjøsfestivalen og Dubrovnik Summer Festival.

I 2015 startet Ingrid konsertserien Klassisk til skogs, i Ekebergparken, et konsertkonsept med undertittelen Musikk i det offentlige rom, støttet av Fond For Utøvende Kunstnere (FFUK). Kjernen er å formidle den klassiske musikken til folk der hvor folk er. Folk på søndagstur i Ekebergparken kunne dermed snuble over en konsert i Dan Grahams Pavilion. Konsertserien var en suksess, og i 2017 ble konsertserien utvidet til ti konserter, med støtte av Oslo Kommune og FFUK.

Ingrid har mottatt flerfoldige stipendier og legater; Sine Butenschøns Fond, Tom Wilhelmsens stiftelse, Jansonss legat, Eckbos legat, reisestøtte og prosjektstøtte fra FFUK, prosjektstøtte fra Norsk Kulturråd, m.fl. Hun var finalist i Dronning Sonja Nasjonale Konkurranse i 2007, og i 2009 vant hun 1. pris og publikumsprisen under Opera Grand Prix.

Av kommende engasjementer kan nevnes turné med Wien og vals, med pianist Marita Kjetland Rabben og fiolinist Silje Bagge, Faurés Requiem, Bachs Magnificat i Fjære kirke med Andrea Maini, oppstart av det egeninitierte konseptet Opera + Pub på Café Strandhaven i Lillesand, Pergolesis Stabat Mater i Grimstad med Halvor Martins, i tillegg til konsertforedrag med kvinnelige komponister i konsertserien Kvinnelige spor i musikkhistorien med duoen Musikk på høye hæler.

Ved siden av sin utøvende virksomhet arbeider Ingrid som pedagog og dirigent. I 2015-2017 tok Ingrid faget musikk og helse på Norges Musikkhøgskole.

Fra og med juli 2017 er Ingrid bosatt i Lillesand med samboer og to barn.